
Uus-Meremaa Otago ülikooli teadlaste analüüs näitas, et
maooride rahvusköögis kasutatavad kohalikud taimed kuuluvad
antioksüdantide sisalduse poolest maailmas omaette klassi,
vahendab ABC ajakirjas
New Zealand Journal of Botany tutvustatud uuringut. Teadustööd juhtinud professor Kevin Gouldi sõnul ületas peaaegu poolte uuritud Uus-Meremaa taimede antioksüdantide sisaldus seni ses vallas kõrgeimaks etalooniks peetud
mustika samu näitajaid. Tõeliseks rekordtaimeks tõusis uuringute tulemusena Uus-Meremaa põlisliik
Syzygium maire, mille marjades leidub antioksüdante koguni 18 korda enam kui mustikas. Gouldi hinnangul selgitab antioksüdandirikaste taimede söömine tõsiasja, et maooridel oli enne Eurooplaste saabumist väga madal mittenakkushaiguste põdemise tase. Ta lisas, et veel praegugi esineb maooridel mõningaid vähivorme oluliselt vähem kui riigi Euroopa päritolu elanikel.
<< Home