MAREKI TERVISELEHT

4/06/2006

Vaikne ookean muutub happelisemaks

Vaikse ookeani erinevais paigus vee happelisuse taseme mõõtmisi läbi viinud USA riikliku ookeani- ja atmosfääriameti (NOAA) teadurid kinnitavad, et meie planeedi suurim ookean muutub järjest happelisemaks, kirjutab LiveScience. Viimase 15 aasta jooksul on Vaikse ookeani pH-tase tõusnud umbes 0,025 ühiku võrra ning selle nähtuse peamiseks põhjuseks peetakse fossiilsete kütuste massilise põletamise käigus atmosfääri tõusvat ja sealt ookeanivetesse imenduvat kasvuhoonegaasi süsinikdioksiid (CO2). Teadlaste hinnangul absorbeerivad ookeanid umbes kolmandiku inimtegevuse käigus õhku paisatavast CO2-st. Varasemate uuringute käigus on samasugust pH-taseme muutumist täheldatud ka teistes ookeanides. Ekspertide teatel kannatavad maailmamere kõrgema happelisuse tõttu enim ookeanides elavad pisiolendid, kes moodustavad veeloomade toiduahel alumise siilu ning kelle heaolust ja arvukusest sõltuvad seega ka kõik teised liigid.