MAREKI TERVISELEHT

5/12/2006

Laamamolekul võimaldab kiiret kofeiinitesti

Inimesed, kellele meeldib kohvi maitse, ent kes soovivad olla kindlad, et teenindaja toob neile lauda tõepoolest just kofeiinivaba jooki, tervitavad kindlasti ajakirjas Analytical Chemistry tutvustatud USA keemikute värsket leidu - laamade organismist pärinevat molekuli, millega saab kergel moel kindlaks teha kuuma või külma joogi kofeiinisisaldust, kirjutab Nature. Avastuse teinud Washingtoni ülikooli meditsiinikooli uurijad on veendunud, et tuvastatud molekuli abil saab luua väikesemõõdulist ja odavat kiirtesti, mida iga inimene soetada ning vajadusel kohvikus kasutada saab. Praegused kofeiinitaseme kindlaks määramise meetodid eeldavad reeglina laboriseadmeid. Uurimisrühma liige Dan Crimmins lubas, et kofeiinitestist ei tehta keerukat ja kallist vidinat, vaid see saab meenutama näiteks kodust rasedustesti. Kuuma joogi testimiseks sobivat molekuli otsiti laamade ja kaamelite organismist, sest nende loomade antikehad on tavalisest robustsema keemilise tegumoega ning peavad vastu ka kõrgematele temperatuuridele. Teadurid süstisid loomade organismi kofeiini, otsisid välja ja eraldasid selle vastu tekkinud antikehad ning tegid nende abil laboritingimustes edukalt kindlaks erinevate jookide kofeiinisisalduse.