MAREKI TERVISELEHT

5/11/2006

Uuring: valgufragmendid aitavad kaalu vähendada

Cincinnati ülikooli teadurid avastasid ajakirjas Science tutvustatud rottidel läbi viidud eksperimentide käigus, et teatud valgu koostisosa vähendab näljatunnet, vahendab Nature. Leid annab lisakaalu teooriale, et meie toidus leiduvate teatud toitainete väikeste koguste muutmisega saab võidelda ülekaalulisuse ja haiguste vastu. Uurimistööst ilmneb, et rottide aju peab pidevalt valkude ehitusmaterjaliks olevate aminohapete üle aru ning otsustab nende koguse põhjal, kui palju toitu peaks tarbima. Samuti näib leiu valguses, et praegused arusaamad kaalu alandavast ja tervislikust dieedist on liiga üldised. Teadlased süstisid näriliste ajju aminohapet leutsiin, mille tulemusena võtsid nad 24 tunni vältel oma liigikaaslastest juurde keskmiselt kolmandiku võrra vähem. Eksperdid märgivad, et ilmselt tuleb loobuda ideest, et toitained on vaid energia- või valguallikad, kuna mikrotoitained on viimaste avastuste valguses tegelikult ühtlasi ka bioloogiliselt aktiivsed molekulid.