
Cincinnati ülikooli teadurid avastasid ajakirjas
Science tutvustatud rottidel läbi viidud eksperimentide käigus, et teatud
valgu koostisosa vähendab näljatunnet,
vahendab Nature. Leid annab lisakaalu teooriale, et meie toidus leiduvate teatud
toitainete väikeste koguste muutmisega saab võidelda ülekaalulisuse ja haiguste vastu. Uurimistööst ilmneb, et rottide aju peab pidevalt valkude ehitusmaterjaliks olevate
aminohapete üle aru ning otsustab nende koguse põhjal, kui palju toitu peaks tarbima. Samuti näib leiu valguses, et praegused arusaamad kaalu alandavast ja tervislikust dieedist on liiga üldised. Teadlased süstisid näriliste ajju aminohapet
leutsiin, mille tulemusena võtsid nad 24 tunni vältel oma liigikaaslastest juurde keskmiselt kolmandiku võrra vähem. Eksperdid märgivad, et ilmselt tuleb loobuda ideest, et toitained on vaid energia- või valguallikad, kuna mikrotoitained on viimaste avastuste valguses tegelikult ühtlasi ka bioloogiliselt aktiivsed molekulid.
<< Home