MAREKI TERVISELEHT

6/14/2006

Liha- ja kalahimu on päritavad

Suurbritannia teadurite 103 nelja- kuni viieaastast identsete ehk ühemunakaksikute paari ning 111 samas vanuses tavalist kaksikutepaari ja nende emasid hõlmanud uurimistöös leiti, et kui maitseeelistused liha- ja kalatoodete osas on pigem päritava iseloomuga, siis aed- ja juurviljade ning magustoitude eelistamine on suuresti omandatav, kirjutab Reuters. Ajakirja Journal of Physiology and Behavior veebiväljaandes tutvustatud uurimistöös osalenud mittetulundusühingu Cancer Research UK ekspert Jane Wardle sõnas, et tegemist on esimese teadusliku uurimistööga, mis antud vallas esinevat pärilikku momenti esile toob. Kuna ühemunakaksikud on geneetiliselt identsed, ent tavalised kaksikud mitte, valgustas nende toidueelistuste analüüs seda, millised maitsed on päritavad ja milliste väljakujunemist mõjutavad keskkonnafaktorid. Kuigi esialgu pole päris selge, millised mõjurid määravad aed- ja juurviljade ning magustoitude eelistusi, usuvad teadlased, et ses osas mängivad rolli kättesaadavus ning vanemate mõjutus ja eeskuju.