Mahlad võivad vähendada Alzheimeri tõve riski
Regulaarselt puu- ja juurviljadest valmistatud mahlade joomine võib oluliselt vähendada tõenäosust haigestuda Alzheimeri tõppe, vahendab BBC ajakirjas American Journal of Medicine tutvustatud uurimistöö järeldust. Ameerika Ühendriikide teadlased jälgisid kuni 10 aasta vältel peaaegu 2000 inimese toitumisharjumusi ja terviseandmeid ning avastasid, et vähem kui korra nädalas mahla joovatel inimestel on võrreldes enam kui kolm korda nädalas mahla joovate eakaaslastega 76% suurem tõenäosus Alzheimeri tõppe haigestuda. Mitmetes varasemates teaduslikes uuringutes on leitud vihjeid sest, et juur- ja puuviljades leiduvad antioksüdantlike omadustega polüfenoolid pärsivad organismis Alzheimeri tõve kujunemiseni viivaid protsesse. Asjatundjate hinnangul on uurimistulemused tõsiseltvõetavad, sest jälgiti suurt hulka inimesi pika aja vältel. Kuna Alzheimeri tõve teket on seostatud ka aju halva verevarustusega, on võimalik, et juur- ja puuviljad aitavad selle haiguse väljakujunemist ennetada ka hoides veresooned pikemalt tervetena.
<< Home