MAREKI TERVISELEHT

3/27/2006

Ameeriklased lõid südamesõbraliku sea

Ameerika Ühendriikide teadurid teatasid, et lõid geneetiliselt muundatud sead, kelle organism toodab paljude spetsialistide hinnangul südame-veresoonkonnahaigusi ennetavaid omega-3 rasvhappeid, kirjutab Reuters. Ekspertide arvates võib selliste sigade liha kujuneda tulevikus tervislikumaks alternatiiviks, millest inimesed saavad olulisi omega-3 rasvhappeid, mida meie organism ise ei suuda toota. Pärast geenitöötlusi Missouri-Columbia ülikoolis ilmale tulnud sigadel oli oma harilike liigikaaslastega võrreldes sama rasvaprotsent, ent omega-3 rasvhappeid tootsid nad oluliselt enam, teatasi teadlased ajakirjas Nature Biotechnology. "Tervisesigade" liha jõudmine esmalt ameeriklaste ja seejärel teiste maailma riikide kodanike toidulauale pole siiski sugugi kindel, sest kloonloomade liha- ja piimatoodete tervislikkuse üle on USAs vaieldud juba pikalt ja mitmed asjatundjad kahtlevad, kas inimesed oleksid ikka valmis poest GMO-loomade liha ostma.