MAREKI TERVISELEHT

3/21/2006

Head rasvhapped võivad piirata eesnäärmevähi levikut

Omega-3 ja omega-6 rashvapete rikkad toiduained, ennekõike kalatooted ja muuhulgas ka kalamaksaõli, võivad Suurbritannia teadurite kinnitusel vähendada eesnäärmevähi progresseerumist, teatab Reuters. Omega-3 rasvhappeid leidub ka näiteks linaseemnetes ning omega-6 rasvhappeid pähklites. Manchesteri Christie haigla Patersoni instituudi uurijad avastasid laboriuuringute käigus, et omega-3 rasvhapped võivad blokeerida vähirakkude levikut. Teadurid kirjutasid ajakirjas British Journal of Cancer, et omega-3 rashvapete rikas toidulaud võib eesnäärmevähi riskirühma kuuluvatel meestel haiguse arengu peatada. Kuna omega-3 ja omega-6 rasvhapped "töötavad" organismis koos, peab ühtviisi tarbima mõlemat rasvhapet, mida inimorganism ise toota ei suuda.