MAREKI TERVISELEHT

3/24/2006

Kalaõli südamesõbralikkus seati kahtluse alla

Tervishoiueksperdid kutsuvad inimesi üles endiselt kalaõli ja omega-3 rasvhappeid sisaldavaid toiduaineid tarbima, kuigi varasema 89 teadusliku uuringu ajakirjas British Medical Journal avaldatud koondanalüüsis ei leitud selget seost kalaõli või kalamaksaõli tarbimise ja südame-veresoonkonnahaiguste riski vähenemise vahel, kirjutab Reuters. Suurbritannia südametõbede spetsialist Mike Knapton toonitas, et enne söömisharjumiste muutmise soovitamist tuleb läbi viia lisauuringuid. Omega-3 ja omega-6 rasvhappeid ei suuda inimorganism ise toota ja seega on meedikud seni soovitanud neid inimestel tarbida, et vähendada südametõbedesse haigestumise riski. Uurimistööd juhtinud Lee Hoper East-Anglia ülikoolist möönis, et erinevad analüüsitud uuringud andsid ses küsimuses väga erinevaid tulemusi. Samas märkis ta, et ükskõik milliseid koguseid kalamaksaõli inimene ka tarvitab, on südametervise seisukohast märksa olulisem see, et ta hoiduks loomse rasva liigtarbimisest, teeks regulaarselt trenni ja jätaks suitsetamise maha.