MAREKI TERVISELEHT

3/29/2006

Uuring: shokolaad võib depressiooni süvendada

Austraalia teadurite uuring näitas, et kuigi shokolaadi söömine võib tõepoolest lühiajaliselt tuju tõsta, võib see samas pidevalt stressis ja depressioonis inimestel pikemas perspektiivis nende vaimset alavormi hoopis süvendada, kirjutab ABC. Seega näib peagi ajakirjas Journal of Affective Disorders tutvustatav uurimistöö ümber lükkavat laialt levinud arvamuse, et shokolaadi näol on tegemist "loodusliku antidepressandiga". Seni kõige laialdasem antud teemal läbi viidud analüüs näitab, et muudatused organismi kemikaalitasakaalus olenevad peamiselt sellest, millises meeleolus shokolaadi süües ollakse. Nii näiteks peavad optimistlikud inimesed shokolaadisöömist alateadlikult justkui naudingut süvendavaks ja pikendavaks meetodiks, mistõttu neil aktiveerub organismis "mõnuainete" vabanemine. "Emotsionaalsetele sööjatele" pakub shokolaad aga teadurite kinnitusel vaid ajutist meeleolutõusu ning senine masendus naaseb kiiresti või süveneb veelgi. Müüt shokolaadi antidepressiivsetest omadustest tekkis tõenäoliselt valearusaamast, et shokolaadisõltlaseks muutuvatel inimestel on organismis madal serotoniini tase. Austraallaste uurimistöös ei leitud sellele laialt levinud arvamusele vähimatki teaduslikku kinnitust. Samuti tuvastati analüüsis, et erinevate ergutite, nagu näiteks kofeiini, teobromiini, türamiini ja fenüületüülamiini tase shokolaadis on reaalse psühhoaktiivse efekti tekitamiseks liialt madal.