
Punases veinis leiduvad ühendid
polüfenoolid suudavad blokeerida suurtes kogustes igemeid kahjustavate
vabade hapnikuradikaalide moodustumist ning ära hoida peamise hammaste kaotamise põhjuse
periodontiidi teket,
vahendab BBC Kanada teadurite väidet. Teadlaste uuring näitab, et polüfenoolid peatavad vabade hapnikuradikaalide moodustumise mõjutades veidi rakkudes paiknevaid hapnikuradikaalide tootmise eest vastutavaid valke. Periodontiidi tekke peamiseks vallandajaks peetakse bakterit, mis stimuleerib immuunrakkude vabade hapnikuradikaalide tootmise taset. Varasemates teaduslikes uuringutes on leitud, et punases veinis leiduvad polüfenoolid vähendavad põletikuriski ja võimalik, et ka vähki ning südametõbedesse haigestumise ohtu. Eksperdid toonitavad siiski, et punases veinis leiduva ühendi potentsiaalselt kasulik toime inimorganismile ei tähenda, et veini peaks nüüd hakkama meeletutes kogustes jooma.
<< Home