MAREKI TERVISELEHT

4/03/2006

Grillitud liha söömine suurendab eesnäärmevähi riski

Ameerika Vähiuuringute Ühingu konverentsil tutvustatud Johns Hopkinsi ülikooli teadurite uuring võib selgitada seost lihasöömise ja eesnäärmevähki haigestumise suurema riski vahel, kirjutab Reuters. Nimelt leiti rottidel läbi viidud laboriuuringute käigus, et liha väga kõrgel temperatuuril töötlemisel selles tekkiv ühend PhIP soodustab eesnäärmevähi rakkude moodustumist. Uurimistööd juhtinud Angelo De Marzo kinnitusel näis PhIP tagant tõukavat nii eesnäärmevähi rakkude teket kui ka levikut. Ta märkis, et söömiseks ohutu ja ohtliku koguse kõrgel temperatuuril valmistatud lihatoidu vahe on väga ebaselge, sest erineval viisil toiduvalmistamine tekitab väga erinevaid koguseid seda vähkitekitavat ühendit. Eksperimendi käigus segasid teadurid PhIP'd rottide toidu sisse kuni kaheksa nädala jooksul ning uurisid seejärel näriliste eesnääret, soolestikku ja põrna, kust kõikjalt leiti neli nädalat hiljem märke geneetilistest mutatsioonidest.