MAREKI TERVISELEHT

5/04/2006

Aedviljad võivad lõhkuda hambad

Küpsetatud aedviljad võivad olla sama happelised kui reeglina hammaste lõhkumises süüdistatavad karasrusjoogid, vahendab ABC Dundee ülikooli teadurite ajakirjas European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry tutvustatud uurimistöö järeldust. Shoti teadlased leidsid, et baklazhaani, rohepipra ja suvikõrvitsa happelisuse tase tõuseb neid ahjus valmistades, ent punapipar muutub väga happeliseks jällegi hautatuna. Sibulate ja tomati happelisust ei muutnud uurijate sõnul ükski toidu valmistusviis. Dr Graham Chadwicki juhitud uurimisrühm soovis kindlaks teha, kas väidetel, mille kohaselt on taimetoitlaste hambad keskmisest suuremas kulumisohus, on alust. Suured kogused happelist toitu võivad lõhkuda hammaste pealiskihti ning kahjustada ka selle all asuvat dentiini.