MAREKI TERVISELEHT

5/24/2006

Dieetkokteil teeb kiiremini purju

Tehislikke magusained kasutades valmistatud alkohoolsed joogid kiirendavad alkoholi maost imendumist ning tekitavad mõnevõrra kõrgema joobeastme kui suhkru baasil valmistatud vägijoogid, teatab ABC. Chris Rayner Adelaide'i linnahaiglast märkis ajakirjas Digestive Disease Week enese juhitud uurimistööd tutvustades, et samal ajal kui enamik inimesi peab tervislikel kaalutlustel oluliseks, et nende alkohoolne jook oleks madala kalorisisaldusega, teevad "dieetkokteilid" nad tegelikult enam ja kiiremini purju. Kaheksat tervet meessoost katsealust hõlmanud uurimistööst ilmnes, et suhkruga magustatud alkohoolne jook imendus maost keskmiselt 36 minutiga, ent sama kogus tehisliku magusainega vägijooki kadus juba ca 21 minutiga. Kui tavaline kokteil tõstis vere alkoholisisalduse tasemele 0,03%, siis sama hulk dieetjooki andis kõrgeimaks tulemuseks 0,05%. Rayneri arvates peaks tehislikke magusaineid sisaldavate alkohoolsete jookide siltidel olema kirjas asjakohane teave, sest näiteks autorooli istudes võib teadmatus joobeastmest olla ohtlik nii enese kui ka teiste tervisele.