EFSA: aspartaam ei põhjusta inimestel vähki
Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) kinnitas, et vastupidiselt möödunud aastal meedias laia kajastust pälvinud uudisele ei ole tuvastatud tõendeid, mis seostaksid tehisliku magusaine aspartaami kasutamise vähkkasvaja tekkega, vahendab BBC. Toiduohustusamet asus aspartaami ohtlikkust uurima pärast seda, kui grupp Itaalia teadureid teatas 2005. aastal ajakirjas European Journal of Clinical Oncology, et erinevaid koguseid aspartaami tarvitanud rottidel tekkis seeläbi mitut liiki kasvajaid. EFSA töörühm selgitas, et Euroopa Ramazzini onkoloogia ja keskkonnateaduste fondi teadlaste uuringujäreldused olid vildakad ja ei näita, et rottidel oleks kasvajaid tekitanud just magusaine, mistõttu aspartaami toiduainetes tarvitamise kehtivaid piiranguid ei ole põhjust karmistada. Toiduohutusameti uurimistööd juhtinud Iona Pratt selgitas, et kasvajate hulk ning nende ulatus ei olnud seotud näriliste poolt söödud aspartaami kogusega, mida oleks aga põhjusliku seose korral loogiline eeldada. Tegelikuks vähipõhjustajaks oli ilmselt paljudel rottidel esinenud hingamisteede haigused, usuvad uurijad. Neerukasvajate põhjustajaks rottidel võis aspartaam küll olla, ent teadurite hinnangul oli tegemist näriliste organismi spetsiiifilise ning inimesel mitte esineva reageeringuga sellele magusainele. Nad tõid esile sellegi, et mõned itaallaste poolt raporteeritud vähijuhtumid ei leidnud sõltumatutes analüüsides kinnitust ning aspartaamil ei leitud olevat vähimatki genotoksilisust ehk võimet DNAd kahjustada.
<< Home