MAREKI TERVISELEHT

5/30/2006

Süsivesikute tarbimise vähendamine alandab kolesteroolitaset

Värske uuringu kohaselt alandab süsivesikute tarbimise piiramine kolesterooli taset veres ja vähendab südamehaiguste riski ka sel juhul, kui see ei too kaasa üldist kaalulangust, vahendab Reuters ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition tutvustatud Oaklandi lastehaigla uurimisinstituudi teadurite uurimistöö leidu. Viimasel ajal tehtud uuringud näitavad, et süsivesikuterikka toidu tarbimise ja ennekõike suurte koguste tavalise suhkru söömise tagajärjel ladestub maksa rasvakiht, mis leiab varem või hiljem tee ka inimese vereringesse. Dr. Ronald M. Kraussi juhitav uurimisrühm analüüsis toiduga tarvitatava süsivesikute koguse mõju 178 ülekaalulisele meesterahvale. Selgus, et süsivesikute tarbitava koguse piiramine alandas oluliselt tervisele ohtlikke kõrge triglütseriidi ja "halva kolesterooli" LDL tasemeid veres. Samal ajal kerkis "hea kolesterooli" HDL tase ja verepilt korrastus positiivses suunas ka üldiselt. Katsealuste näitajad paranesid olenemata sellest, milliseid rasvakoguseid nad toiduks tarvitasid või kas nad samal ajal ka kaalu kaotasid.