MAREKI TERVISELEHT

5/30/2006

Uuring: ebatervislik toitumine on sama ohtlik kui suitsetamine

Hollandis läbi viidud uurimistöö näitas, et liiga vähene kala ning aed- ja puuviljade toiduks tarvitamine kahjustab tervist samal määral kui suitsetamine, vahendab Reuters. Euroopa toiduohutusameti (EFSA) teatel võetakse hollandlaste uurimistöö ameti poolt esitatavate soovituste üheks peamiseks aluseks ning see näitas, et enamik Hollandis registreeritud rasketest haigus- ja surmajuhtumitest on vähemalt osaliselt põhjustatud ebatervislikest toitumisharjumustest. EFSA tellimisel mahuka terviseanalüüsi läbi viinud Hollandi riikliku tervise- ja keskkonnainstituudi (RIVM) andmeil põhjustab kehv toitumine sama palju surmasid ja ebakvaliteetseid eluaastaid kui suitsetamine ning on eraldiseisvana olulisem riskifaktor kui ülekaalulisus. RIVMi ekspertide hinnangul peaksid riikide valitsused tervislikke toitumisharjumusi senisest aktiivsemalt propageerima, sest loomset päritolu toiduainete vähendamine ja kala, aedviljade ning puuviljade osakaalu suurendamine igapäevases toidus parandab inimeste tervisenäitajaid hüppeliselt.