MAREKI TERVISELEHT

6/18/2006

Aedviljad ennetavad ateroskleroosi

Ameerika Ühendriikide uurijad avastasid, et aedviljade söömine vähendas vaid 16 nädalaga hiirtel arteriseintele rasvanaastude moodustumist 38% võrra, mis näitab, et aedviljaderikas söök aitab efektiivselt ennetada arterilubjastumist ehk ateroskleroosi, kirjutab BBC. Ateroskleroos on oluliseks südametervise riskifaktoriks ning võib veresoontes sulgusi tekitades põhjustada infarkti ja insulti. Wake Foresti ülikooli meditsiinikooli teadurite ajakirjas Journal of Nutrition tutvustatud uurimistöös selgus, et lisaks tavatoidule aedviljasegu söönud hiirtel oli ka madalam vere kolesteroolitase ning kehakaal. Uurimistööd juhtinud Michael Adams sõnas, et kuigi igaüks teab, et aedviljade söömine on tervisele kasulik, tehti alles nüüd esmakordselt kindlaks, et see surub alla ateroskleroosi teket. Toitumisspetsialistid soovitavad süüa aed- ja puuvilju iga päev vähemalt viiel söögikorral.