MAREKI TERVISELEHT

6/09/2006

Teadlased kaardistasid jogurtibakteri evolutsiooni

Prantsusmaa teadurid tegid kindlaks jogurti valmistamisel kasutatava bakterigrupi Lactobacillus bulgaricus geenijärjestuse ning avastasid muuhulgas põnevaid seiku selle mikroorganismi evolutsioonist, kirjutab New Scientist. Esialgselt elas antud bakter taimede lehtedel ning rohulibledel, ent leidis mingil ajahetkel enesele kääritatud piimatoodetes sobivama elukeskkonna. Jogurtit hakati valmistama juba vähemalt 3200 aastat e.m.a. ning bakteriliigi geenijärjestust kaardistanud teadlased avastasid, et see mikroorganism on ajapikku jogurtikeskkonnaga adapteerunud ning see protsess on käimas ka veel praegu. Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences tutvustatud uurimistööd juhtinud Maarten van de Guchte Prantsusmaa riiklikust põllumajandusuuringute instituudist selgitas, et L. bulgaricus on aegade jooksul elimineerinud ja elimineerib ka praegu geene, mida ta enam ei vaja.