MAREKI TERVISELEHT

10/15/2006

Uuring: punane vein võib ennetada insuldikahjustusi

Johns Hopkinsi ülikooli uurijad avastasid, et punasel veinil võib olla võime piirata pärast insulti ilmnevate ajukahjustuste ulatust ning paari klaasi punase veini tarvitamine päevas võib insuldikahjustuste teket osaliselt ennetada, kirjutab Reuters. Mõistmaks senisest paremini punase veini mõju inimorganismile andsid teadlased laborihiirtele enne neil insuldisarnaste kahjustuste esilekutsumist mõõdukaid koguseid viinamarjanahas ning seemnetes leiduvat looduslikku ühendit resveratrooli. Võrdlevates katsetes tehti kindlaks, et resveratrooli tarvitanud hiirtel tekkisid võrrelduna seda mitte tarvitanud hiirtega mõõdukamad ajukahjustused. Uurimistööd juhtinud Sylvain Dore sõnas, et resveratrooli manustamine hiirtele enne insuldikahjustuste põhjustamist vähendas ajukahjustuste ulatust umbes 40% võrra. Uurijate hinnangul põhineb resveratrooli kaitsev mõju võimele soodustada organismis närvirakke kaitsva ensüümi tootmist. Dore lisas, et kui seni on enim räägitud punase veini südametervist parandavast mõjust, siis nüüd selgus, et sel võib olla ka tugev insuldikahjustusi ennetav toime. Ta selgitas, et käärimisprotsesside käigus tõuseb punases veinis resveratrooli kontsentratsioon, mistõttu on punane vein selle loodusliku ühendi heaks allikaks. Teadur märkis, et hiirtel jälgituga sarnase toime esilekutsumiseks vajaliku tarbitava punase veini päevane kogus oleneb paljudest asjaoludest, ent üldiselt peaks sama koguse resveratrooli saama umbes kahe klaasitäie veiniga päevas.

Vaata ka: