Punane vein aeglustas hiirtel Alzheimeri tõve sarnase haiguse süvenemist
Ajakirjas The FASEB Journal tutvustatud uuringu käigus andsid New Yorgi Mount Sinai meditsiinikooli teadurid Alzheimeri tõve sarnase haigusega hiirtele punase veini koguseid, mis olid ekvivalentsed inimesel mõõdukaks peetavate päevaste veinikogustega ning avastasid, et punane vein aeglustab närilistel mälukaotuse tempot ning ajurakkude suremise kiirust, kirjutab Reuters. Uurimistööd juhtinud Dr Giulio Maria Pasinetti ja ta kolleegid toonitasid, et tervisekasu võtmeküsimuseks on just mõõdukas punase veini tarbimine, sest selle tarvitamine suurtes kogustes suurendab oluliselt paljude ränkade haiguste tekke riski. USA teadlaste avastus annab lisakaalu varasematele uuringutele, milles on samuti leitud, et mõõdukas alkoholitarvitamine alandab dementsuseriski. Pasinetti leidis, et kuna punasel veinil on leitud ka südametervist parandavaid omadusi, võiks selle mõõdukas tarvitamine kui üldise terve elustiili osa olla soovitatav vanematele inimestele, kel ei esine probleeme ainevahetusega, kõrge vererõhuga, maksaga ja alkoholismiga ning kes on ka muidu terved.
Vaata ka:
Punane vein võib pikendada eluiga
Alzheimeri tõvele eelneb kaalukaotus
<< Home