MAREKI TERVISELEHT

3/07/2006

Kohvi südamemõju oleneb geenidest

Kohvi tarbimine võib olenevalt inimese geneetilisest ülesehitusest südametõbedesse haigestumise riski kas suurendada või vähendada, vahendab New Scientist Toronto ülikooli teadurite teadet. Teadlased avastasid juba 90. aastate lõpus, et inimeste seas on levinud kaks erinevat kofeiini lagundamisega tegeva ensüümi tootmise eest vastutavat geeni - CYP1A2*1A ja CYP1A2*1F. Nüüd leidis Kanada teadlasterühm, et kuni neli korda aeglasemat kofeiini lagundamist põhjustava geeni CYP1A2*1A kahe koopiaga ning päevas enam kui kolm tassi kohvi tarbivatel inimestel on sama geneetilise ülesehitusega ning päevas ühe tassi või veelgi vähem kohvi joovate inimestega võrreldes 36% suurem tõenäosus saada südamelihase infarkt. Enam kui nelja tassi ergutava joogi tarvitamine tõstab nende riski aga koguni 64% võrra. Geeni kahte "soodsamat" koopiat omavatel ning päevas kaks kuni kolm tassi kohvi tarbivatel inimestel oli aga sama geenipaariga ja päevas tassi või vähem kohvi joovate inimestega võrreldes 22% väiksem tõenäosus südameinfarktiga haiglasse sattuda.