Ameerika kiirtoit on tervisele kahjulikum
McDonald'si New Yorgi kiirsöögikohtades müüdavad kanapalad (chicken nuggets) ja friikartulid on oluliselt ebatervislikumad kui sama rämpstoidufirma Euroopa söögikohtades müüdavad samad tooted, kirjutab Reuters. Kolm Taani meedikut tutvustavad ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud artiklis katset, mille käigus nad mõõtsid südametervisele ohtlike, hüdrogeniseeritud küllastumata rasvhapete ehk trans-rasvhapete kogust kiirsöögikettide McDonald's ja KFC 20 erinevas riigis müüdavates toiduportsjonites. Kui Taanis leidus kanapalade ja friikartulite suures portsjonis selliseid rasvhappeid vaid 1 gramm, siis Ameerika Ühendriikides müüdavas samas toidukoguses enam kui 10 grammi. Taanis võetud proovides oli hüdrogeniseeritud küllastumata rasvhapete tase madal ennekõike seetõttu, et seal on selle kõrgeim lubatud kogus toiduportsjonis seadusega piiratud. See näitab uurimistöö ühe autori Steen Stenderi sõnul, et vajaduse ja soovi korral saab rämpstoidus leiduvate trans-rasvhapete kogust miinimumi viia küll. Terviseuuringutes on leitud, et 5 grammi sellise rasvhappe päevas toiduga tarbimine suurendab südame-veresoonkonnahaiguste tekke riski keskmiselt 25%.
<< Home