MAREKI TERVISELEHT

5/20/2006

Uuring: piimatooted suurendavad kaksikute sündimise tõenäosust

Ajakirjas Journal of Reproductive Medicine tutvustatud uurimistöö viitab võimalusele, et piimatoodete suur osakaal toidukordades tõstab kaksikute sündimise tõenäosust, vahendab BBC. Viimase 30 aasta jooksul on kaksikute osakaal sündinud laste seas maailmas oluliselt tõusnud ja mõnedes riikides on see kolme aastakümega kerkinud koguni 50% võrra. Üldiselt peetakse selle peamisteks põhjusteks kunstliku viljastamise laiemat levikut ning tõsiasja, et naised sünnitavad aina sagedamini kõrgemas eas. Ent antud uuringu valguses paistab, et kaksikute fenomeni taga võivad olla ka muutunud toitumisharjumused. Teadlased avastasid sünnitanud naiste terviseandmeid ning toitumisharjumusi analüüsides, et piimatooteid tarvitavatel emadel sünnib kaksikuid viis korda suurema tõenäosusega kui täistaimetoitlastel. Ekspertide hinnangul võib selle seose põhjuseks olla lehmapiimas ja teistes loomsetes toiduainetes leiduv hormoon insuliinilaadne kasvufaktor (IGF), mis stimuleerib naise munasarju ning tõstab loote ellujäämisvõimalusi raseduse varajases staadiumis. Tõenäoliselt on piimatoodete tarvitamise ja kaksikute sünnitamise seos tugevam riikides, kus kariloomadele lubatakse sööta kasvuhormoone. Teiste riikide kõrval on see lubatud näiteks Ameerika Ühendriikides.