MAREKI TERVISELEHT

6/28/2006

Uuring: toidupiirangud ei vähenda kõrvetisi

Stanfordi ülikooli meditsiinikeskuse gastroenteroloog Lauren Gerson pani enese kinnitusel tähele, et väga suur hulk ta patsientidest lõpetas arstide soovitusel vürtsikate toitude söömise, ent kannatas sellele vaatamata kõrvetiste käes. Nii võttis ta LiveScience'i teatel koos kolleegidega ette 2000 kõrvetisi puudutava ning aastail 1975-2004 läbi viidud uuringu tulemuste analüüsi ning avastas, et tegelikkuses puudub igasugune teaduslik alus eeldamaks, et tavaliselt kõrvetiste käes vaevlevatele patsientidele antavad söömispiirangute soovitused oleksid efektiivsed. Gerson soovitas seega ajakirja Archives of Internal Medicine vahendusel patsientidel jätkata shokolaadi, vürtsikate toitude, punase veini, kohvi ja apelsinimahla tarbimist ka pärast kõrvetiste diagnoosimist. Andmeanalüüsi käigus avastas Gersoni uurimisrühm, et kõrvetisi aitab efektiivselt vähendada see, kui ülekaaluline inimene võtab kasvõi mõned kilod alla ning vaevusi aitab leevendada ka magamisaseme kallutamine selliselt, et pea jääb varasemast enam üles, sest nii satub maohapet magamise ajal vähem söögitorru. Teadur toonitas, et "söö mida tahad" soovitus siiski päris universaalne ei ole ja kui patsient kaebab, et just punane vein tekitab talle kõrvetisi, siis tasub tal siiski soovitada selle joomise lõpetamist.