
Itaalia teadlased avastasid, et punase
veini valmistamiseks kasutatavates
viinamarjakestades leidub suuri koguseid hormooni
melatoniin,
kirjutab CBC. Ajakirjas
Journal of the Science of Food and Agriculture tutvustatud uurimistööst ilmneb, et enim on antud hormooni
Merlot,
Cabernet Sauvignon ja
Sangiovese sortides ning uuritud sortidest oli vaid
Cabernet Franc'i melatoniinisisaldus madalam kui inimveres. Valge veini valmistamiseks viinamarjakestad eemaldatakse. Uurijate arvates võib viinamarjakestades ja ühtlasi ka veinis leiduv melatoniin aidata reguleerida inimorganismi
une-ärkveloleku rütmi. Lisaks on melatoniin ka oluline
antioksüdant, mis eemaldab organismist
vabu hapnikuradikaale enne, kui need jõuavad rakkudele ja kudedele kahjustusi põhjustada. Itaalia teadlaste kinnitusel näib, et viinamarjakestadest pärit melatoniin jääb pärast käärimisprotsesse püsima ka veini ning selle omastamine veinist näib olevat koguni efektiivsem. Mõned eksperdid pole siiski veel päris veendunud, et itaallased mõõtsid kestades just melatoniini taset ning peavad vajalikuks täpsemate keemiliste analüüside läbiviimist.
<< Home