MAREKI TERVISELEHT

6/19/2006

Uuring: viinamarjakestades on suures koguses unehormooni

Itaalia teadlased avastasid, et punase veini valmistamiseks kasutatavates viinamarjakestades leidub suuri koguseid hormooni melatoniin, kirjutab CBC. Ajakirjas Journal of the Science of Food and Agriculture tutvustatud uurimistööst ilmneb, et enim on antud hormooni Merlot, Cabernet Sauvignon ja Sangiovese sortides ning uuritud sortidest oli vaid Cabernet Franc'i melatoniinisisaldus madalam kui inimveres. Valge veini valmistamiseks viinamarjakestad eemaldatakse. Uurijate arvates võib viinamarjakestades ja ühtlasi ka veinis leiduv melatoniin aidata reguleerida inimorganismi une-ärkveloleku rütmi. Lisaks on melatoniin ka oluline antioksüdant, mis eemaldab organismist vabu hapnikuradikaale enne, kui need jõuavad rakkudele ja kudedele kahjustusi põhjustada. Itaalia teadlaste kinnitusel näib, et viinamarjakestadest pärit melatoniin jääb pärast käärimisprotsesse püsima ka veini ning selle omastamine veinist näib olevat koguni efektiivsem. Mõned eksperdid pole siiski veel päris veendunud, et itaallased mõõtsid kestades just melatoniini taset ning peavad vajalikuks täpsemate keemiliste analüüside läbiviimist.