
California ülikooli ja Howard Hughes'i meditsiiniinstituudi teadlased tegid kindlaks täpse mehhanismi, mis võimaldab meil tajuda haput maitset,
teatab BBC. Ajakirjas
Nature tutvustatud uurimistöös selgus, et hapu maitse tuvastab keele
retseptorrakkude valk
PKD2L1. See tehti kindlaks geneetiliselt muundatud hiiri kasutades - närilised, kel olid antud rakud eemaldatud, ei reageerinud hapude toiduainete ärritusele. Magusa-, soolase- ja kibedatunnetust antud rakkude eemaldamine ei mõjutanud. PKD2L1 retseptor on aktiivne ka osades
seljaajus asuvates
neuronites, mis viitab võimalusele, et happelisuse taset mõõtev mehhanism võib olla universaalne ja organismis kasutusel laiemalt kui vaid keelerakkudes. Varem on sama uurimisrühm teinud kindlaks mil moel täpselt tunneme me magusat, kibedat ja soolast maitset. Hapu maitse tajumise võime tekkis uurijate arvates imetajatel võimaldamaks neil hoiduda riknenud ja muidu ohtliku toidu söömisest.
<< Home