MAREKI TERVISELEHT

9/27/2006

New York võib keelustada restoranides hüdrogeniseeritud rasvade kasutamise

New Yorgi tervishoiuamet kaalub võimalust keelustada linna restoranides tööstuslikult toodetavate hüdrogeniseeritud rasvade ehk nõndanimetatud trans fat tüüpi rasvade kasutamine, teatab Reuters. Seda tüüpi rasvad ei ole inimese elutegevuseks vajalikud, neil puudub igasugune positiivne toime inimorganismile ning need tõstavad olulisel määral ränkade südame-veresoonkonnahaiguste tekke riski. Ettepaneku kohaselt oleks ühes söögikorras leiduv maksimaalne hüdrogeniseeritud küllastumata rasvade kogus piiratud 0,5 grammiga. Keelu võimalus kerkis üles pärast seda, kui aasta väldanud restoraniomanikele suunatud teavituskampaaniaga ei suudetud südameohtlikke rasvade kasutamist avalikes söögikohtades märkimisväärselt piirata. New Yorgi tervishoiuameti juht Thomas Frieden võrdles hüdrogeniseeritud rasvu värvides leiduva pliiga - mõlemad on täpselt samamoodi nii silmale nähtamatud kui ka eluohtlikud. Ta lisas, et loomulikult nõuab see restoranipidajatelt mõningaid jõupingutusi, ent tervist kahjustavad rasvad on võimalik välja vahetada ilma, et kannataks toidu kvaliteet. Otsus avalikes söögikohtades hüdrogeniseeritud rasvade kasutamise keelustamise kohta tehakse tõenäoliselt detsembris. Uuringute kohaselt tarbib keskmine ameeriklane päevas peaaegu 6 grammi hüdrogeniseeritud küllastumata rasvu ning ühes rämpstoidu portsjonis võib neid sisalduda koguni enam 10 grammi.

Vaata ka:
Mõni rasv teeb paksemaks
Ameerika kiirtoit on tervisele kahjulikum