MAREKI TERVISELEHT

9/20/2006

Rasvase kala söömine vähendab neeruvähi tekke riski

Rootsi Karolinska instituudi teadlased avastasid, et vähemalt korra nädalas toiduks selliseid rasvaseid kalaliike, nagu näiteks lõhe, makrell ja heeringas tarvitavatel naisterahvastel on rasvavaeseid kalaliike eelistavate sookaaslastega võrreldes 74% madalam risk haigestuda neeruvähki, teatab Reuters. Uurimistöö raames analüüsiti 15 aasta vältel enam kui 61.000 40-76 aastase naise tervisenäitajaid. Rasvastes kalaliikides on selliste rasvavaesete kalaliikidega nagu näiteks tuunikala ja erinevad mageveekalad võrreldes kuni 30 korda rohkem inimese tervisele olulisi omega-3 rasvhappeid ning D-vitamiini. Varasemates teadustöödes on tehtud kindlaks, et rasvhapetel on vähiteket pärssiv mõju ning leitud on sedagi, et neeruvähki põdevatel inimestel on madal D-vitamiini tase. Uuringut juhtinud Alicja Wolk märkis, et kuigi väljend "rasvane kala" peletab ostjad sageli eemale, soovitaks ta ennekõike toiduks tarvitada just suure rasvasisaldusega kalaliike, sest need on oluliselt tervislikumad. Ajakirjas Journal of the American Medical Association tutvustatud uuringus ei analüüsitud seda, kas rasvaste kalaliikide toiduks tarbimine võib ennetada ka teisi vähiliike.