MAREKI TERVISELEHT

9/19/2006

Hommikukohvi asemel joo parem klaas värsket mahla

Eesti Toiduainetööstuse Liit alustas mahla kasulikkusest teavitava kampaaniaga “Mahl – tervislik äratus”, teatab EPL. Kuigi eestlased on innukad mahlajoojad, eelistatakse hommikujoogina siiski vähemtervislikku kohvi. Arstide Virve Vase ja Toomas Teini sõnul on kõige tervislikum hommikujook mahl. Eesti juhtivate arstide sõnul nõuab meie pikk, valgusevaene ja külm talv lausa pidevat vitamiinidega laadimist. Klaasike täismahla käivitab ainevahetuse ja annab organismile kasulikku energiat, vitamiine, kiudaineid ja mineraale. Klaas mahla asendab ühe puuvilja ning on samaväärne ka oma kalorsuselt. Mahl peletab ka oksüdatiivset stressi, kaitstes seeläbi nahka, aju ja liigeseid ning ennetab südamehaigusi ja vähktõbe. Tõhusamad vähiennetajad on tomati- ja mustikamahl. Mahl sobib ka salenejale, sest sisaldab loomulikku suhkrut. Kokaraamatute autor Angeelika Kang soovitab kasutada mahla ka toitudes, sest mahl muudab soolased ja magusad road vitamiinirikkaks, kuid on samas madala kalorsusega ega sisalda rasvu.