MAREKI TERVISELEHT

10/26/2006

Karri hoiab kõrges vanuses vaimu terava

Singapuri ülikooli teadlaste uurimistööst selgus, et söögikordade raames keskmisest enam maitseainet karrit tarbivad eakad inimesed on oma karrit vähem söövatest eakaaslastest teravama mõistusega, kirjutab Reuters. 1010 60-93 aastase Aasia päritolu inimese karritarbimise taset ning vaimse võimekuse testi tulemusi võrrelnud uurijad avastasid, et inimestel, kes tarbivat karrit kas vähemalt kord 6 kuu jooksul või iga kuu või isegi iga päev, on vaimuteravus märksa kõrgemal tasemel kui neil, kes ei tarvita karrit enese kinnitusel mitte kunagi. Kõige suurema efekti andis igapäevane karritarvitamine, ent mõistust muutis teravamaks ka vaid vähene selle maitseaine kasutamine. Uurijate hinnangul on karri positiivse mõju peamiseks tekitajaks looduslik ühend kurkumiin, millel on teadaolevalt antioksüdantlikke ja põletikuvastaseid omadusi. Teadlaste hinnangul võib karri suur populaarsus olla üheks põhjuseks, miks Aasias esineb Alzheimeri tõbe neli korda harvemini kui näiteks Ameerika Ühendriikides.

Vaata ka:
Aedviljad hoiavad mõistuse selgena