MAREKI TERVISELEHT

10/24/2006

Aedviljad hoiavad mõistuse selgena

Dr Martha Clare Morris ja ta kolleegid Rushi ülikooli meditsiinikeskusest tegid kindlaks, et regulaarne aedviljade söömine aitab vähendada vananemisega kaasnevat mäluteravuse langust, kirjutab Reuters. 3718 65-aastase ja vanema inimese toitumisharjumuste ja vaimse võimekuse taseme analüüs näitas, et päevas vähemalt 2,8 korda aedvilju söövatel inimestel on võrrelduna päeva jooksul keskmiselt vähem kui korra aedvilju söövate eakaaslastega 40% võrra parem mälu ning muud vaimse võimekuse näitajad. Kõige selgemalt tuli seos välja regulaarselt lehtsalatit ning spinatit toiduks tarvitanute seas, ent hea mäluefekti andis ka näiteks kõrvits ja brokkoli. Kõige vähem seostus ajakirjas Neurology tutvustatud uurimistöö andmeil terava mälu ja mõistusega pähklite ning läätsede regulaarne söömine. Morris toonitas siiski samas, et positiivselt mõjub kõigi aedviljade söömine ning varasemates uurimistöödes on leitud sedagi, et sarnase efekti annab ka regulaarne puuviljade lisamine toidukordadesse. Teadlase hinnangul võib tuvastatud seose üheks võimalikuks põhjuseks olla tõik, et aedviljades leidub suuri koguseid aju korralikuks funktsioneerimiseks vajalikku E-vitamiini.

Vaata ka: