
Rahvusvahelise Keemitatööstuse Ühingu (
SCI) kodulehel ning ajakirjas
Journal of the Science of Food and Agriculture tutvustatud uuringu kohaselt kaitseb kefiiri joomine lapsi toiduallergiate eest,
vahendab BBC. Lääne-Euroopas praktiliselt tundmatu, ent Ida-Euroopas ja ka Eestis üsna populaarse kefiiri valmistamisel kasutatakse juuretist, mis sisaldab piimhappebakterite kõrval ka pärme ja äädikhappebaktereid, mistõttu lisaks piimhappele moodustuvad kefiiris ka alkohol (kuni 0,6%), süsihappegaas,
B-grupi vitamiinid ja lenduvad happed. Taivani Formosa ülikooli teaduri Ji-Ruei Liu juhitav uurimisrühm avastas hiirtel läbi viidud katsete käigus, et kefiir pärsib organismis allergeenispetsiifilise antikeha
Immunoglobuliin E (IgE) aktiivsust. IgE on tegev normaalses immuunreaktsioonis, ent võib aktiveerida ka
histamiini vabastamise eest vastutavaid rakke, mistõttu tekivad patsiendil erineva raskusastmega allergianähud. Närilistel läbi viidud eksperimentides selgus, et kefiiri saanud isenditel esines organismis kolm korda vähem ovalbumiinile spetsiifilist IgE'd.
Ovalbumiin on allergiline valk, mida leidub munas ja mis põhjustab enamike lastel tekkivatest toiduallergiatest. Erinevad toiduallergiad ohustavad umbes 5%-8% alla kolmeaastastest lastest ning praegu on ainsaks seda tüüpi allergiate ennetamise viisiks problemaatilistest toiduainetest hoidumine.
Vaata ka:
Pett teeb tervisele headUuring: loomad kaitsevad astma eest
<< Home