MAREKI TERVISELEHT

10/10/2006

Pett teeb tervisele head

Pett on piimatoodete seas teenimatult tagaplaanile jäänud, kuigi tervisele soodsa mõju poolest edestab pett nii mitmeidki teisi toiduaineid, vahendab PM Online ajakirjas TervisPluss avaldatud artiklit. Pett ehk võipiim on või valmistamise kõrvalsaadus. Eestis müüdav hapendatud pett saadakse rõõsa võipiima hapendamisel bakterijuuretise abil. Juuretis sisaldab erinevaid piimhappebaktereid. Koostise parandamiseks lisatakse petile enne hapendamist mõningal määral lõssi. Pett sisaldab lõviosas loomulikult vett (92 – 92%), kuivainete osas (8 – 9%) jaotub aga piimasuhkru – laktoosi, kõrge bioväärtusega piimavalkude, fosfolipiidide, mineraalainete ja mitmete B-rühma vitamiinide vahel. Klaasitäie joomisel saab petisõber kõigest 60 – 70 kilokalorit toiduenergiat. Kaltsiumi – ja fosforiühendite sisalduselt on pett enam-vähem võrdne lehmapiimaga. Pett on väga hea kaaliumiallikas ja klaas petti annab kena koguse magneesiumi. Pett sisaldab rohkesti inimorganismis vajalikku letsitiini.

Vaata ka: