MAREKI TERVISELEHT

10/06/2006

Koolajookide tarbimine tõstab naistel osteoporoosiriski

Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition tutvustatud Ameerika Ühendriikide teadurite uurimistööst ilmnes, et regulaarselt koolajooke tarbivad naised võivad seeläbi tõsta enese osteoporoosi haigestumise riski, kirjutab BBC. Osteoporoos ehk luuhõrenemine on haigus, mis väljendub luu tiheduse vähenemises, mistõttu kasvab luumurdude oht. 2500 inimest hõlmanud Tuftsi ülikooli teadlaste uuringust ilmnes, et koolajoogid vähendasid naistel luutihedust olenemata nende east ja kaltsiumitarbimise tasemest. Uuringus osalenud mehed teatasid, et joovad nädalas keskmiselt 5 koolajooki ning naised andsid teada keskmiselt 4 koolajoogi tarbimisest. Kõigil katselustel mõõdeti luutihedust kolmes puusaluu punktis ning ühes selgroo piirkonnas. Koolajooke tarbivatel naistel leiti osteoporoosile viitavaid märke kõigist puusepiirkondadest, ent mitte selgroost. Meestel üllataval kombel antud uurmistöö raames koolajookide tarbimise ja luuhõrenemise seost ei tuvastatud. Teised karboniseeritud joogid naistel osteoporoosiriski ei kergitanud. Kui varasemates uuringutes on leitud viiteid sellest, et koolajoogid võivad tõsta naistel osteoporoosi haigestumise ohtu seetõttu, et nad joovad lihtsalt vähem piima, siis antud uurimistöös selgus, et enim koolajooke tarbivad naised ei joonud keskmisest vähem piima. Küll aga panid uurijad tähele, et sellised naised tarvitasid toiduks mõnevõrra vähem teisi olulisi kaltsiumiallikaid, nagu näiteks erinevaid rohelisi lehtaedvilju ning ubasid, mistõttu nende keskmine kaltsiumitarvitus oli kokkuvõttes keskmisest siiski madalam. Toitumisspetsialistid arvavad, et osteoporoosiriski tõusu taga on koolajookides sisalduv fosforhape, ent selle luuhõrenemist põhjustava toime mehhanism ei ole veel täpselt teada.

Vaata ka:
Uuring: kaltsiumitabletid ei vähenda tõenäoliselt luumurruriski
Osteoporoosi võib põhjustada mitu hormooni