MAREKI TERVISELEHT

4/18/2006

Rasvane toit ja laiskus suretavad Eestis südameid

Eesti juhib jätkuvalt alla 65-aastaste südamesuremuse edetabelit Euroopa Liidus, kaotades igal aastal üle 2000 tööealise inimese, kirjutab Postimees. Praegu sureb Eestis iga 100 000 elaniku kohta enne 65. eluaastat südame- ja veresoonkonna haigustesse aastas vähemalt 162 inimest. Põhjamaade ja Euroopa sama näitaja on ligikaudu 50 inimest ja see kahaneb iga aastaga. Südamehaigused hoiavad mäekõrgust edumaad ka surmapõhjuste seas. Haigekassa 2004. aasta kokkuvõtte järgi kulus südame-ja vereringeelundite haiguste raviks 922 miljonit krooni ning ravi vajas ligikaudu 150 000 inimest. Põhja-Eesti regionaalhaigla südamearst Margus Viigimaa märkis, et kui südamehaigusesse surrakse pärast 65. eluaastat, siis on see mõneti paratamatu, kui aga sellest nooremana, siis tragöödia. Kõrge haigestumuse ja suremuse põhjused peituvad Viigimaa sõnul suures osas ka Eesti geograafilises asendis, sest põhjamaades esineb rohkem depressiooni, sporditakse vähem, toiduks tarvitatakse palju rasvast ja soolast toitu ning lahjast alkoholist enam tarvitatakse kangemaid jooke.