MAREKI TERVISELEHT

4/26/2006

Teadlased võitlevad ubade tekitatavate kõhugaasidega

Ubade söömine tekitab teadupärast suuremas koguses kõhugaase ning kuigi hea kokk suudab ube spetsiaalsel moel toiduks ette valmistades nende "gaasipotentsiaali" alandada, vähendab see samal ajal paraku ka nende toiteväärtust. Nüüd on Venezuela Simon Bolivari ülikooli teadurid teinud kindlaks kaks bakterit, mille abil on võimalik ubade tekitatavat gaasikogust oluliselt vähendada, tõstes samal ajal nende toitainesisaldust, teatab LiveScience. Ubade vahest seltskonnas piinlikke momente tekitavad omadused on tingitud tõigast, et inimese jämesooles elavatel bakteritel on ülesanne lõhustada need toitained, millega magu ja peensool ei ole hakkama saanud. Muuhulgas tuleb neil mikroorganismidel ette võtta ka ubades leiduvad suured kiudainekogused. Selle protsessi käigus eritavad bakterid aga tillukesi koguseid metaani, mis viimaks ühel või teisel viisil seedeelundkonnast väljapääsu leiab. Selle probleemi vähendamiseks soovitatakse ubasid enne toiduks tarvitamist vees leotada, kuna see tekitab ubades käärimisprotsessi, mistõttu on jämesooles elavatel bakteritel hiljem vaja mõnevõrra vähem tööd teha. Venezuela teadurid leidsid ajakirjas Journal of the Science of Food and Agriculture tutvustatud uuringus, et leovette bakterite Lactobacillus casei ja Lactobacillus plantarum lisamine aitab vähendada tekkivate kõhugaaside kogust ning tõstab samas pärast ubade toiduks valmistamist neis leiduvate toitainete hulka.