Tervislik toitumine kaitseb vaimunõtruse eest
Nõndanimetatud "Vahemere piirkonna" tüüpi toitumine vähendab oluliselt Alzheimeri tõve tekke ohtu, vahendab BBC nelja aasta vältel 2200 inimese toitumisharjumusi ja tervisenäitajaid jälginud Columbia ülikooli meditsiinikeskuse teadurite väidet. Ajakirjas Annals of Neurology tutvustatud uuringust ilmnes, et peamiselt kalast, puuviljadest, juurviljadest ja täisteratoodetest toituvad ning mõõdukalt lahjat alkoholi tarvitavad inimesed on kõrges eas keskmiselt palju teravama mõistusega, kui nende suures koguses piima- ja lihatooteid tarvitavad eakaaslased. Kõige "vahemerelikumalt" toituvatel inimestel on teadlaste kinnitusel kuni 40% väiksem Alzheimeri tõppe haigestumise risk. Seos oli ilmne ka pärast seda, kui arvesse võeti teised vaimset tervist mõjutavad faktorid, nagu suitsetamine, iga, sugu, rahvus, haridus, kaloritarbimine, kehakaal jms. Ekspertide kinnitusel on tegemist järjekordse teadusliku uuringuga, mis kinnitab, et tervislikud eluviisid parandavad lisaks füüsilisele tervisele ka vaimuerksust.
<< Home