Ema kehv toiduvalik raseduse ajal tõstab lapse südamesurma riski
Lastel, kelle emad olid raseduse ajal toiduvaeguses, näib olevat hilisemas elus keskmisest suurem ateroskleroosi ehk arterilubjastuse ning sellest johtuvalt ka südamesurma oht, kirjutab BBC. Ajakirjas Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology tutvustatud 200 üheksa-aastase lapse terviseandmete uuringus selgus, et mida madalam oli lapse ema kaloritarbimise tase raseduse ajal, seda jäigemad ja kitsamad on ta arterid. See seab aga lapse hilisemas elus suuremasse südamesurma ohtu, sest arterilubjastumine on südamelihase infarkti ja insuldi oluline riskifaktor. Avastuse teinud Southamptoni ülikooli uurijate kinnitusel on seos ilmne, ent selle põhjused ei ole veel esialgu teada. Asjatundjate hinnangul peaks naine raseduse ajal tarbima päevas keskmiselt 2500 kalorit.
<< Home