MAREKI TERVISELEHT

7/28/2006

Lapsed peletab aedviljade söömisest eemale suurem kibedatundlikkus

Lapsed, kes keelduvad kategooriliselt aedviljade söömisest, võivad olla eriliselt tundlikud kibedale maitsele, vahendab ABC ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition tutvustatud Rutgersi ülikooli teadurite uurimistöö järeldust. Sellised lapsed keelduvad tavaliselt söömast ainult kibedavõitu aedvilju, nagu brokkolit ja oliive, ent ei soostu mõnikord sööma ka näiteks porgandit ja ja paprikat. Mõne aja eest avastasid uurijad, et maitseretseptorite võimet tunda kibedat maitset määrab geen TAS2R38. Ühes möödunud aastal avalikustatud uuringus leiti, et selle geeni teatud variandiga lapsed on äärmiselt tundliku maitsemeelega ning suudavad tajuda ka imetillukest kogust joogivette lisatud kibedat ainet. Värske uurimistöö raames tehti veekatsega kindlaks, et suur kibedatundlikkus on ligikaudu 37% eelkooliealistest lastest. Kui lastel paluti söögiks valida erinevaid aedvilju, valisid kibedatundlikumad katsealused tunduvalt sagedamini magusamaid vilju. Kui kibedale maitsele vähemtundlikest lastest keeldus igasuguste aedviljade söömisest 8%, siis joogivees ka vaid väikest kibeda aine kogust tajunud laste seas oli selliseid keeldujaid koguni 32%. Uurimistöö kaasautor ning Rutgersi ülikooli toiduteaduste professor dr Beverly Tepper sõnas, et enamike toitude peale nina kirtsutavate laste vanemad peavad mõistma, et nende järeltulijad ei pruugi saada toidust nendega sama või isegi sarnast maitseelamust. Ta lisas, et maitseeelistused kipuvad inimestel siiski ajapikku muutuma ja soovitas kibedatundlikele lastele serveerida enam keedetud või küpsetatud aedvilju, sest siis on need pisut vähem kibedad.