MAREKI TERVISELEHT

7/11/2006

Kala söömine aitab nägemist säilitada

Ajakirjas Archives of Ophthalmology tutvustatud kahest uurimistööst ilmnes, et suitsetamine tõstab enimlevinud eakatel inimestel pimedaks jäämise põhjuse, vanusega seotud makulaarse degeneratsiooni (AMD) tekke tõenäosust, ent regulaarne kalasöömine näib selle eest kaitsvat, vahendab Reuters. AMD korral muutub esialgu ähmaseks nähtava pildi keskosa ning tervisehäda süvenedes võib see lõppeda täieliku ja pöördumatu nägemiskaotusega. Massachusettsi silma- ja kõrvakliiniku uurijad avastasid, et suitsetamine tõstab AMDsse haigestumise riski peaaegu kaks korda ning risk püsib keskmisest kõrgemal ka neil, kes on suitsetamise mõnel eluperioodil maha jätnud. Samal ajal selgus, et nädalas vähemalt 2-3 korral kala söövatel inimestel, kaasa arvatud suitsetajad, oli silmatõppe jäämise oht madalam. Samas ajakirjanumbris tutvustatud Austraalia teadlaste uurimistöös selgus, et hinnanguliselt on sagedase kalasöömise ning kõrge oomega-3 rasvhapete tarbimisega võimalik ennetada vähemalt viiendikku AMD juhtumitest.