MAREKI TERVISELEHT

7/11/2006

Kliimasoojenemine muudab veinitootjate elu keeruliseks

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences esitletud uuringust ilmneb, et kliima globaalse soojenemise tõttu senisest sagedasemaks muutuvad järsud temperatuurikõikumised vähendavad oluliselt Ameerika Ühendriikides viinamarjakasvatuseks sobivat maa-ala ning annavad seega veinitootjatele ja loomulikult ka -sõpradele raske hoobi, kirjutab LiveScience. Kliimamuutuste prognoose ning temperatuurikõikumiste mõju viinamarjakasvatusele arvestanud teadlaste kõige mustema stsenaariumi kohaselt võib kliimamuutuste tõttu kaduda kuni 81% praegu viinamarjakasvatuseks sobivast alast Ameerika Ühendriikides ning see puudutab muuhulgas 50% aladest, kus valmivad kõige kõrgema kvaliteediga ja tuntuimad veinisordid. Ameeriklaste süngesse prognoosi sunnib tõsiselt suhtuma muuhulgas 2003. aastal veebiväljaandes Food & Drink Europe avaldatud artikkel, millest selgus, et 2003. aastal Euroopat tabanud laialdase kuumalaine tõttu vähenes veinitootmine Hispaanias enam kui 300 miljoni liitri võrra. Kuumad suveilmad vähendasid veinitootmist ka Itaalias ja Saksamaal.