MAREKI TERVISELEHT

7/27/2006

Uuring: toasooja arbuusi toiteväärtus on kõrgem

Jääkülm arbuus võib küll olla värskendav suutäis, ent selle toiteväärtus on madalam kui toatemperatuuril serveeritud arbuusilõigul, vahendab Reuters Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi ekspertide uurimistöö järeldust. Ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry tutvustatud uuringust ilmnes, et toatemperatuuril säilitatud arbuusis on enam toitaineid kui külmutuskapis hoitud või värskelt nopitud arbuusis. Uurimistöö läbi viinud Penelope Perkins-Veazie ja Julie Collins avastasid, et soojas arbuusis leidub oluliselt enam inimorganismile kasulikku antioksüdanti lükopeeni, mis annab arbuusile ja ka näiteks tomatile neile omase punase värvuse ning aitab mitmete uuringute kohaselt inimesel ennetada südamehaigusi ja vähkkasvajaid. Toasooja temperatuuri juures säilitatud arbuusis leidus ka oluliselt enam beeta-karoteeni, mis muudetakse inimorganismis A-vitamiiniks. Uurijate sõnul jätkub väärtuslike toitainete tootmine arbuusis ka pärast nende põllult noppimist ning külmutamine aeglustab seda protsessi.