MAREKI TERVISELEHT

9/11/2006

Mandariinid võivad vähendada maksavähi riski

Mandariini regulaarne söömine võib vähendada maksavähki ning mitmetesse teistesse tõbedesse haigestumise riski, vahendab BBC Jaapani uurijate avastust. Ühes uurimistöös leidsid Jaapani riikliku puuviljade teaduse instituudi uurijad, et toiduks sageli mandariine tarbivatel inimestel esineb vähem maksahaigusi, neil on tervemad veresooned ja väiksem risk haigestuda diabeeti. Teises teaduslikus uuringus avastasid Kyoto ülikooli teadurid, et mandariinimahla joovatel ning kroonilist viirushepatiiti põdevatel patsientidel oli mahla mitte tarbivatest saatusekaaslastest väiksem maksavähi tekke risk. Asjatundjate hinnangul on mandariini tervist kaitsvate võimete võtmepõhjuseks suur orgaaniliste värvainete karotenoidide sisaldus. Toitumisspetsialistid tervitavad jaapanlaste leide, ent toonitavad samas, et erinevad aed- ja puuviljad sisaldavad erinevaid inimesele kasulikke toimeaineid ning seetõttu tuleks pidevalt süüa võimalikult erinevaid vilju. Puu- ja köögivilju tuleks tarbida vähemalt viiel toidukorral päevas, kinnitavad uurijad.