MAREKI TERVISELEHT

6/13/2006

Mõni rasv teeb paksemaks

Wake Foresti ülikooli teadurite uurimistöö näitas, et teatud tüüpi rasvade tarbimine annab teist tüüpi rasvade söömisest enam lisakilosid ka siis, kuigi nende rasvatüüpide kalorisisaldus on sama, teatab Nature. Ahvidel läbi viidud katsete käigus leiti, et igapäevaselt nõndanimetatud trans-rasvhappeid ehk hüdrogeniseeritud taimeõlisid toiduks tarvitanud katseloomade vööümbermõõt suurenes 30% võrra enam kui teist tüüpi ja täpselt sama kalorisisaldusega rasvhappeid söönud ahvidel. Trans-rasvhapete dieet suurendas keskmisest oluliselt enam ka ahvide kehakaalu, tõstis nende veresuhkrutaset ning neil esines enam diabeedi tekke esimeseks märgiks olevat insuliiniresistentsust. Trans-rasvhappeid peetakse juba praegugi väga oluliseks terviseriskiks, sest nende söömine tõstab veres leiduva "halva kolesterooli" (LDL) hulka ning suurendab südametõbedesse haigestumise riski, ent kui seni arvati, et trans-rasvhapped ning küllastunud ja küllastumata rasvhapped on ühtviisi problemaatilised, kuna neil on sama energiasisaldus, siis nüüd leiti, et see pole sugugi nii. Harvardi ülikooli toitumisteadlane Dariush Mozaffarian märkis, et uurimistöö näitab taas, et rasvhapped ei kujuta enesest ainult kaloreid, vaid neil on organismile palju erinevaid mõjusid. Trans-rasvhappeid leidub suurtes kogustes rämpstoidus ning pikaajaliselt säilitatavates maiustustes ja üheks levinud selle rasvhappe tüübi allikaks on osaliselt hüdrogeniseeritud sojaõli. Kuigi näiteks Taanis on trans-rasvhapete kasutamine toiduainetes keelustatud ja paljud suured toidufirmad üritavad selle lisamist piirata, ei ole enamikes maailma riikides, kaasa arvatud Eesti, selle ohtliku südametervise riskifaktori tarbimise vähendamiseks midagi ette võetud.