MAREKI TERVISELEHT

6/04/2006

Uuring: tumedas sojakastmes leidub palju antioksüdante

Singapuri riikliku ülikooli teadurite uurimistööst selgus, et Ida-Aasias laialdaselt kasutataval tumedal sojakastmel on kordades suurem potentsiaal rakukahjustusi ennetada kui näiteks punasel veinil või C-vitamiinil, kirjutab Reuters. Teadlased avastasid, et fermenteeritud ehk kääritatud sojaubadest toodetava tumeda sojakastme antioksüdantlikud omadused on 10 korda kõrgemad kui punasel veinil ning 150 korda kõrgemad kui C-vitamiinil. Antioksüdandid on ühendid, mis vähendavad rakkude oksüdatsioonikahjustusi eemaldades organismist reaktiivseid hapnikuradikaale. Singapuri uurijad avastasid ka, et tume sojakaste suurendas mitmete tundide jooksul pärast selle tarvitamist verevarustuse näitajaid kuni 50% võrra. Uurimisrühma juhtinud professor Barry Halliwell märkis, et sojakastmel näib olevat oluline südamehaigusi ja närvihaigusi ennetav mõju, ent hoiatas samas, et selle toiduaine kõrge soolasisaldus on paraku samas oluliseks kõrgvererõhutõve tekke riskifaktoriks.