
Barcelona Hospital Clinico teadurite uurimistöös selgus, et söögikorra järel pähklite söömine aitab vähendada rasvasest toidust veresoontele põhjustatavat kahju,
kirjutab BBC. Ajakirjas
Journal of the American College of Cardiology tutvustatud uuringust ilmneb, et kreeka pähklites leidub suures koguses ühendeid, mis pärsivad
ateroskleroosi ehk arterilubjastuse süvenemist ning hoiavad veresooned tervetena. Hispaania teadlaste uuringus selgus seegi, et kreeka pähklid on koguni tervislikumad kui oliiviõli, sest pähklite tarvitamine hoidis arterid elastsetena ka neil katsealustel, kel on kõrge
kolesteroolitase. Arterite elastsus on südametervise seisukohast oluline näitaja, kuna see võimaldab veresoontel verevoolu intensiivsuse suurendamise vajaduse korral laieneda. Uurimistööd juhtinud dr Emilio Rosi sõnul ei tähenda leid siiski kindlasti mitte seda, et nüüd võib süüa ükskõik kui rasvast toitu, kui vaid selle järel peotäis pähkleid ära krõbistatakse. Ta toonitas, et selle asemel tuleks pähkleid lisada ka muidu tervislikesse söögikordadesse. Soovitatavaks päevaseks pähklikoguseks nimetasid uurijad umbes 28 grammi. Asjatundjad tõstavad uuringut kommenteerides esile tõika, et kui tavaliselt peetakse
Vahemere tüüpi toitumise tervisekasu peamiseks põhjustajaks just oliiviõli, siis uute andmete valguses võib võtmeküsimuseks olla hoopis pähklite tarbimine.
Vaata ka:
Vahemere tüüpi toitumine on tervislikum kui tavaline dieetTervislik eluviis on südamele tablettidest olulisem
<< Home