MAREKI TERVISELEHT

10/20/2006

Saiasöömine võib tõsta vähiriski

Itaalia teadurite ajakirjas International Journal of Cancer tutvustatud uurimistööst selgus, et sageli saiatooteid tarbivatel inimestel on keskmisest kõrgem risk haigestuda neeruvähki, teatab BBC. Enam kui 2300 inimese, nende seas 767 neeruvähki põdeva või põdenud patsiendi, toitumisharjumuste ja tervisenäitajate võrdlemine näitas, et mõnevõrra tõstavad vähiriski ka pasta ja riisi pidev toiduks tarvitamine, ent ennekõike aedviljad ja linnuliha, kuid samuti ka lihatooted, näivad neerukasvaja tekke riski alandavat. Kohvi, tee, munade, kala, juustu, kartulite ja puuviljade toiduks tarvitamine uurimistöö andmete kohaselt neeruvähiriski ei mõjuta. Milano farmakoloogiliste uuringute instituudi teadlaste hinnangul on tuvastatud seose põhjuseks saiatoodete, pasta ja riisi kõrge glükeemiline indeks. Kõrge glükeemilise indeksiga toiduained tõstavad veresuhkru taset väga kiiresti ja tõenäoliselt aitab see seni veel teadmata moel vähitekkele kaasa. Eksperdid toovad siiski esile, et antud uurimistöös analüüsiti vaadeldud inimestel vaid kahe viimase aasta toitumisharjumusi ning seega tuleb tegeliku riski väljaselgitamiseks läbi viia palju mahukamaid ning pikemaajalisi uuringuid.

Vaata ka: