MAREKI TERVISELEHT

10/10/2006

Vahemere tüüpi toitumine vähendab dementsusriski

Ajakirjas Archives of Neurology tutvustatud uuringus leiti, et Vahemere tüüpi toitumine vähendab seni veel täpselt teadmata viisil Alzheimeri tõve tekke riski, kirjutab Reuters. Vahemere dieedi peamisteks pidepunktideks on suur puuviljade, juurviljade, kala ja oliiviõli tarbimine ning vähene piimatoodete ja liha tarvitamine. Columbia ülikooli meditsiinikeskuse teadurid võtsid vaatluse alla 1984 inimest keskmise vanusega 76 eluaastat. 194 vabatahtlikest oli juba Alzheimeri tõbi diagnoositud. Teadlased uurisid tähelepanelikult, mida katsealused 12 kuu vältel toiduks tarbisid ja selgitasid välja, millises mahus see Vahemere tüüpi toitumisega kattub. Pärast teiste võimalike riskifaktorite arvessevõtmist selgus, et enim Vahemere dieedi reeglitega kooskõlas toitunud inimestel on 68% madalam tõenäosus haigestuda Alzheimeri tõppe. Kuna aina enam leitakse tõendeid sellest, et antud tüüpi toitumine vähendab insuldi ja infarkti tõenäosust, peetakse võimalikuks, et südame-veresoonkonnahaigused on dementsuse arenguga otseselt seotud. Samas ajakirjanumbris tutvustatud teises uuringus leidsid Karolinska instituudi uurijad, et oomega-3 rasvhappe toidulisandid vähendavad Alzheimeri tõve süvenemist väga leebe haigusvormi puhul, ent kaugemale arenenud tõve puhul neist enam abi ei ole.