MAREKI TERVISELEHT

11/01/2006

Uuring: kohvi vähendab diabeediriski

California ülikooli uurijad avastasid, et kohvijoojatel on seda jooki mitte tarbivate inimestega võrreldes 60% võrra madalam risk haigestuda II tüüpi ehk insuliinisõltumatusse diabeeti, teatab Reuters. Kohvi insuliinisõltumatusse diabeeti haigestumist alandav mõju oli selgelt jälgitav ka siis, kui arvesse võeti muud riskifaktorid, nagu näiteks füüsiline aktiivsus, kehakaal, vererõhk, suitsetamine ja jälgitud inimeste sugu. Ajakirjas Diabetes Care tutvustatud ning 910 naist ja meest hõlmanud uuringust selgus, et kohvi diabeediriski alandav mõju on sedavõrd suur, et see ilmneb isegi inimestel, kes on kohvijoomise maha jätnud. Kaheksa aastat väldanud uuringut juhtinud Besa Smith märkis, et esialgu ei ole teada, milline kohvis leiduv ühend diabeediriski alandab, ent see pole tõenäoliselt kofeiin, sest samasugune tervisemõju on ka kofeiinivabal kohvil. Ta lisas, et täpne diabeediriski alandav kohvidoos ei ole veel selgunud, ent üldiselt ei joonud jälgitud inimesed seda jooki väga suurtes kogustes.

Vaata ka: